Ümit ve Bahar Yorgancıoğlu çifti, Dorya Home’da 18. ve 19. yüzyıl İngiliz, Fransız tarzı el yapımı klasik mobilyaları tasarım ekibinin yorumlarıyla müşterilerine sunuyor. Firmayı, çocukları Doruk ve Derya’nın adlarından esinlenerek isimlendirmişler. Mobilyalarını İzmir, İstanbul, Ankara’daki mağazalarında iç piyasaya, Dubai, Moskova ve Tahran’daki mağazaları ve 16 ülkedeki distribütörleri aracılığıyla dünyaya sunuyorlar.
Yorgancıoğlu çifti, Dorya Home’u 1989 yılında İzmir’de kurdu. Kısa zamanda el yapımı ve maun mobilya alanında dünyanın önde gelen üreticilerinden birine dönüştüler. Oğulları, Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Doruk Yorgancıoğlu, geleceğin antika müzayedelerinde satışa çıkacak mobilyalar üretme hedefiyle yola çıktıklarını söylüyor: "Manisa’daki fabrikamızda, birinci sınıf el işçiliğiyle üç ayrı koleksiyon üretiyoruz. Sektörümüzde global bir markayız. Mobilyalarımız büyükelçilik konutlarında, üst düzey yöneticiler için tasarlanan mekanlarda da kullanılıyor."
Dorya Home’un Executive koleksiyonu üst düzey bürokratlar, özel sektör yöneticileri ve diplomatlara yönelik tasarlanıyor. Cuisine koleksiyonunda, klasik tarzda mutfaklar yer alıyor. Contemporary koleksiyonu ise güncel çizgiler içeren ev ve işyeri ürünleri sunuyor.
Bahar Yorgancıoğlu, "Türk büyükelçilikleri, Dışişleri Bakanlığı konutunda ürünlerimiz var. Cumhurbaşkanlığı konutu ve makamında da Dorya ürünlerinin olmasını istiyoruz" diyor.
MODERN TESİSTE GELENEKSEL ÜRETİM
Dorya Home’da tüm tasarımlar Kreatif Direktör Bahar Yorgancıoğlu’nun onayından geçiyor. Yorgancıoğlu, tasarımda bilgisayar teknolojisinin tüm imkanlarını kullanmakla birlikte üretimde, geleneksel el işçiliğini tercih ettiklerini söylüyor. "Sofistike makine kullanmadan geleneksel tekniklerle üretim yapıyoruz. Çünkü bu ürünler bir gün antika olacak."
Yorgancıoğlu, tüm desenlerini elle çiziyor. Bilgisayarda boyutluyor. Hatta ekranda yüzde yüz boyutlara kadar büyütüp tüm ayrıntılar üzerinde çalışıyor. Sonra ilk prototipi yapıp, seri üretime geçiyorlar. "Ustalık sistemiyle çalışmıyoruz. Meslek okullarının mobilya, ağaç işleri mezunlarını işe alıp, yetiştiriyoruz. Her türlü tekniği öğretiyoruz."
Dorya Home, mobilya üretiminin yanı sıra, ev dekorasyonu alanında çalışan birçok uluslararası markanın Türkiye temsilcisi. Yves Delorme, Avigdor, Texdecor, Harlequin, Waverly, Johannes Wellman, Henry Bertrand, York, Zoffany, Airlin, Chelsom, Leone Aliotti, Limoges Castel, Porcelane Villary, Griffe, Grifoni gibi dünyanın tanınmış duvar kağıdı, kumaş, aksesuvar, ev tekstili ve mobilya markalarının Türkiye ve Ortadoğu temsilciliğini yürütüyor.
DORYA ORMANI KURDULAR
Firma sosyal sorumluluk gereği, doğadan aldığını geri verme çabası içinde. İzmir Kısıkköy’de Dorya Ormanı’nı oluşturmuşlar. 1996’da İzmir-Aydın otobanı kenarında, Ege Orman Vakfı ile birlikte kurulan 70 hektarlık Dorya Ormanı’nda 11 bin kızılçam, 1500 fıstık çamı bulunuyor. Ayrıca, 2004’ten bu yana İzmir Menderes’teki Klaros Apollon Bilicilik Merkezi’nin kazı sponsorluğunu üstlenmiş. Göztepe Rotary Kulübü’nün işbirliğiyle, Manisa Laleli İlköğretim Okulu’na kitaplık yapıp, kitap bağışlamış.
İSKELETE ANADOLU GÜRGENİ, DIŞARIYA AFRİKA MAUNU
Mobilyalarda, Afrika ve Latin Amerika maun ağacıyla kaplamaları kullanılıyor. Döşemeli ürünlerin iskeletinde Anadolu gürgeni tercih ediliyor.
Fırınlanmış ağaç alan firma bunları en az dört ay dinlendiriyor. Ağaç nemliliğinde uluslararası standart kullanılıyor.
Koltuk ve kanepelerde sadece ahşap iskelet kullanılıyor.
El oymalarında geleneksel aletler kullanılıyor. Bir mobilyada kullanılan motif diğerinkine benzemiyor.